Varenie
Nemáte nápady na varenie? tu máme pre Vás pár receptov a nápadov. Predjedlá, hlavné jedlá, dezerty, torty. Všetko na čo máte chuť nájdete tu.
Predjedlá
Natierka - čo ostalo v chladničke
Ingrediencie
- 2 vajcia
- 4 krajce chleba (najlepšie starší chlieb)
- 1 kus syrokrému (možno nahradiť nivou - v tom prípade solíme menej)
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
Vajcia spolu so soľou, korením a syrokrémom rozmiešame. V zmesi obalíme krajce chleba a vypražíme na panvici s trochou oleja. Opražené kúsky chleba potierame nátierkou (poprípade dipom) alebo podávame so zeleninovým šalátom. Výborné ako raňajky alebo olovrant či neskorá večera. Nátierka - 4 lyžice kyslej smotany, 2 lyžice majonézy, 2 pretlačené strúčiky cesnaku.
Rýchle švédske kanapky
Ingrediencie
- polovica dlhej bagety
- 60 g masla
- šalát frisée
- 250 g mozzarelly
- 2 paradajky,16 gulôčok z mletého mäsa
- pol viazaničky bazalky
- 16 špáradiel
Postup
Necháme rozmraziť mäsové gulôčky. Bagetu nakrájame našikmo, syr a paradajky na tenké plátky a bazalku natrháme na menšie kúsky. Bagetu natrieme z jednej strany maslom, položíme na ňu kúsok šalátu, plátok mozzarelly, paradajky a posypeme bazalkou. Na vrch zapychneme mäsovú gulôčku.
Rýchla pochúťka s lístkového cesta
Ingrediencie
- 1 lístkové cesto
- lekvár (najlepšie domáci ríbezľový)
- vajíčko
- horkú čokoládu a maslo
Postup
Lístkové cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3 mm, nakrájame na štvorčeky a potrieme ich lekvárom. Kraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a prehneme cez polovicu. Dáme piecť do rúry asi na 15 minút. Medzitým si uvaríme polevu. Lúpačky po vybratí z rúry obalíme v poleve.
Jablká v župane
Ingrediencie
- chladené lístkové cesto
- 12 menších jabĺk
- klinčekové korenie
- polohrubú múku na posypanie
- 1 lyžicu škorice
- 4 lyžice práškového cukru
- hrsť hrozienok
- 1 vajíčko na potieranie
- trochu strúhanky a tuku na vymastenie plechu
Postup
Umyjeme, očistíme a vydlabeme striedky z jabĺk. Na pomúčenej doske rozvaľkáme lístkové cesto (4 milimetre hrubé). Rozváľkané cesto rozrežeme na 12 väčších štvorcov. Do stredu každého štvorca dáme trošku strúhanky. Na strúhanku položíme očistené jabĺčko. Zo škorice, práškového cukru a hrozienok si pripravíme plnku. Do vydlabanej striedky jabĺčka opatrne nasypeme plnku až po vrch. Štyri rohy štvorca postupne prekladáme cez jabĺčko. Do posledného rohu vtlačíme klinčekové korenie, aby sa nám jabĺčko neotvorilo. Jabĺčka preložíme na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme zhruba 25-30 minút.
Polievky
Tekvicová krémová polievka
Ingrediencie
- 500 g tekvice (najlepšie Hokkaido)
- 100 g póru
- 1 PL masla
- 1/8 l bieleho vína
- 1/2 l hovädzieho vývaru
- 1 PL balsamica
- mletý zázvor
- majoránka
- muškátový orech
- čierne korenie
- kmín
- soľ
- smotana
- tekvicový olej
Postup
Umytú a odkôstkovanú tekvicu nakrájame na kocky a spolu s nakrájaným pórom krátko opražíme na masle. Zalejem vínom a vývarom a necháme približne hodinu dusiť. Masu rozmixujeme a pridáme balsamico. Nakoniec ochutíme zvyšnými koreninami. Prípadne ešte raz zmixujeme, aby bola hmota jednotná. Pred podávaním vmiešame trochu tekutej smotany do polievky a na tanieri ozdobíme šľahačkou a niekoľkými kvapkami tekvicového oleja.
Boršč
Ingrediencie
- 2 veľké cibule
- 2 veľké mrkvy
- 1 petržlen
- 1 menší kaleráb
- 5 zemiakov
- 1 paradajkový pretlak
- 2 celé strúčiky cesnaku
- 1 hlávku kapusty
- 1/2 hlávky kelu
- 1 červenú repu
- 300 g hovädzieho mäsa
- 300 g bravčového mäsa
- 1,2–1,5 l vývaru
- soľ
- celú rascu
- vegetu
- mleté čierne korenie
- 1–2 ČL octu
- kyslú smotanu na ozdobenie
Postup
Olúpané cibule posekáme nadrobno. Nahrubo nastrúhame mrkvu, petržlen a kaleráb. Kapustu s kelom pokrájame na rezance. V miske zeleninu spolu zmiešame, osolíme, posypeme celou rascou a necháme 15 minút odstáť. Potom ju preložíme do väčšieho hrnca, prilejeme liter vývaru, pridáme nakrájanú červenú repu, celé strúčiky cesnaku, paradajkový pretlak a na miernom ohni pomaly varíme. Očistené zemiaky pokrájame na kocky a po 30 minútach varenia pridáme do hrnca. Podľa potreby prilievame zvyšný vývar a spolu varíme do zmäknutia. Hovädzie a bravčové mäso nakrájame na menšie kúsky. Do osolenej vody dáme variť najskôr hovädzie mäso. Asi v polovici varenia pridáme nakrájané bravčové mäso a varíme do zmäknutia. Uvarenú zeleninu ochutíme vegetou, mletým čiernym korením, pridáme kúsky uvareného mäsa a spolu krátko povaríme. Na záver môžeme podľa potreby ochutiť octom a jednotlivé porcie ozdobiť kyslou smotanou.
Hrášková krémová polievka
Ingrediencie
- 1 väčšiu konzervu sterilizovaného hrášku
- 1-2 dcl šľahačkovej smotany
- mlieko
- olej
- hladkú múku
- vodu
- vegetu
- soľ
- opražený hrášok na ozdobu
Postup
Do mixéra vlejte dva deci šľahačkovej smotany, pridajte asi 4 dcl mlieka, celú konzervu hrášku aj s nálevom, lyžicu soli a zapnite na 1-1,5 minúty na najvyššie obrátky. Potom urobte svetlú zápražku z oleja, dvoch lyžíc oleja a vody. Pridajte hráškovú mixovanú zmes a nechajte zovrieť. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
Mäso
Milánska špecialita
Ingrediencie
- 4 kusy teľacieho mäsa
- 250 ml mäsového vývaru
- 400 g rajčín
- 500 g zelenej fazuľky
- 50 g masla
- 30 g parmezánu
- 3 mrkvy
- 3 zelerové stonky
- 3 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- petržlenová vňať
- 4 PL oleja
- 2 PL masla
- čerstvý tymián
- bobkový list
- čierne korenie
- postrúhaná kôra z citróna
- soľ
Postup
Mäso orestujeme na oleji, pridáme polovicu nakrájanej mrkvy, zeleru a cibule. Ochutíme cesnakom, tymiánom, bobkovým listom a petržlenovou vňaťou. Cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať posekáme a s fazuľkou orestujeme na masle. Polovicu pokrájaných rajčín zmiešame s časťou vývaru, osolíme, okoreníme a nalejeme na mäso. Dusíme cca 45 min, potom pridáme zvyšok zeleniny a vývaru a ešte dodusíme. Tesne pred koncom primiešame strúhaný parmezán. Hotové mäso pred servírovaním posypeme „gremolátou“ z cesnaku, petržlenovej vňate a citrónovej kôry.
Kačka vo vínnej omáčke
Ingrediencie
- 1 menšiu kačku
- 1/2 kg rôznej zeleniny (hrášok
- kukurica
- mrkva
- ...)
- 1 cibuľa
- 10 dkg údenej slaniny
- 1 PL masti
- soľ
- mleté čierne korenie
- sušené polievkové korenie
- 0,5 l kyslej pochúťkovej smotany
- trochu múky
- 2 dcl červeného vína
Postup
Na masti opražíme pokrájanú cibuľku a údenú slaninu. Pridáme zeleninu. Trochu podusíme a pridáme naporcovanú kačku. Osolíme, okoreníme, podlejeme troškou vody a dusíme pomaly asi 1 hodinu. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z hrnca a dáme zapiecť asi 10 minút. Zatiaľ pripravíme omáčku. Zeleninu aj so šťavou vymixujeme. Smotanu rozhabarkujeme s múkou a nalejeme do rozmixovanej zeleniny. Trochu povaríme. Dochutíme červeným vínom, prípadne ešte čiernym korením. Podávame so zemiakovými kroketami, prípadne knedľou.